Vedligehold & Behandling

Hos Mønster Design sætter vi en ære i at være så informative som muligt, og har du det mindste spørgsmål vedrørende vedligehold, så tøv ikke med at kontakte os.

Rengørelse og vedligehold I den daglige. Til rengøring af møblet, bruges en hårdt opvredet karklud (uden sæbe eller andre rengøringsmidler)

Hvis dit møbel efter noget tid, ser lidt træt og trist ud, eller der kommer en rids, så skal du gøre følgende: 

  1. Planken slibes let med et sandpapir korn 100 til 240. Korn 100 giver den groveste overflade og korn 240 den fineste. Det er en god idé, at bruge en slibeklods, som kan købes i dit lokale byggemarked. 
  2. Efter en let slibning langs årerne (aldrig på tværs) er fedtaflejringer samt småridser fjernet og slibestøvet tørres nu af med en tør bomuldsklud. 
  3. Herefter påføres (vha. pensel, svamp etc.) en olie så overfladen er fuld dækket med olie. Lad olien sidde i ca. 30 minutter. 
  4. Hvis planken har “tørre pletter” når de 30 minutter er gået, dvs. træet har trukket mere olie nogle steder frem for andre, påføres træet mere olie, som du lader trække i yderligere 30 min. Når træet ikke længere fremstår med “tørre pletter”, men den blot ligger blank i overfladen, så er træet mættet og bordpladen aftørres nu helt af med enten tørre bomuldsklude eller aftørringspapir.
  5. Sørg for at alt er aftørret, til overfladen virker fingertør, og lad så olien hærde ca. 24 timer inden brug. Når dette er gjort, vil træet fremstå som da det blev leveret. 

Foretag aldrig en oliebehandling i direkte sollys, og husk at behandle undersiden, hvilket dog ikke kræver slibning først.

Vær varsom hvis du bruger linolie, da kludene kan selvantænde, hvis de ligger krøllet sammen og tørrer. Put derfor kludene i en plastikpose, hæld vand i, og smid dem ud.

Vil et møbel kunne slå sig og slå revner.

Træ er et såkaldt hygroskopisk materiale. Det vil sige, at træet optager og afgiver fugt afhængigt af den omgivende temperatur og relative luftfugtighed. Træet indstiller sig således over tid, afhængig af træart og dimension til det aktuelle omgivende klima. Vær opmærksom på at direkte sollys også han have indflydelse på hvordan træet vil kunne arbejde.

Hos Mønster Design arbejder vi med ovntørt træ (5-7 % fugtighed) Dette reducerer, hvor meget træet slår sig eller sprækker over tid. Da vores møbler laves i massivt træ, kan de aldrig styres fuldstændigt, og har mulighed for at udvikle sig over tid. 

Som kunde hos Mønster Design har du også mulighed for at vælge træ som er lufttørret, og samtidig er et billigere råmateriale. Vælger kunder denne løsning, er det også med en forhøjet risiko for at dit møbel vil kunne give sig og slå revner.